Boğaz Köprülerindeki Kaçak Geçişlere Af

Boğaz Köprülerindeki Kaçak Geçişlere Af

Karayolları Trafik Kanununa yapılan düzenlemeye göre sınıfları itibarıyla geçmesi yasak olmasına rağmen 2 Kasım 2016'dan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 21 Aralık 2018’a kadar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ( Boğaziçi Köprüsü ) ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçenlere idari para cezası uygulanmayacak, ödeme yapanlara da paraları iade edilecek.

Buna göre, 02.11.2016 - 21.12.2018 arasında, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ( Boğaziçi Köprüsü ) ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden hatalı geçiş yapanlardan;

1-) Hatalı geçmiş ancak henüz bir ceza tebliğ olmamış olanlar ile, hatalı geçmiş, ceza tebliğ olmuş ancak ödeme yapmamış olanlar:

  • Herhangi bir işleme gerek olmaksızın kendiliğinden cezalar iptal edilecek.

2-) Hatalı geçmiş, ceza tebliğ olmuş ( dava açsın-itiraz etmiş olsun ya da olmasın / indirimli de olsa ödeyenler) cezayı ödemiş olanlar:

  • Cezasını ödemiş olanların ekteki dilekçeyle (yazımızın altında bulunmaktadır) 28 Şubat 2019'a kadar herhangi bir Vergi Dairesine başvurmaları yeterlidir. Sonrasında ilgili Vergi dairesi başvuranın dilekçede beyan ettiği bankaya 29 Mart 2019 tarihine kadar gerekli iadeyi sağlayacaktır.
  • Yapılmış itiraz ve açılmış davalar var ise mahkeme tarafından ‘karar verilmesine yer olmadığı’ kararı verilecek ve dosyalar kapatılacak. Ayrıca yargılama ve takip giderleri taraflar üzerinde bırakılacak ve vekâlet ücretine hükmedilmeyecek. Eğer Vergi dairesinin taraf olduğu dava bulunması halinde, yapılan değişiklikten de bahsedilerek “mahkemece karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilebilmesi için” ilgili mahkemeye bildirimde bulunulacaktır

3-) Köprülerden geçiş konusunda bundan sonra ne olacak?

  • Benzer olayların yeniden yaşanmaması için köprülerdeki (15 Temmuz Şehitler Köprüsü - Fatih Sultan Mehmet Köprüsü)hangi araçların geçişine yasaklı olduğu yeniden düzenlenmiştir.  Yeni düzenlemeye göre;
  • Tüm 1. Sınıf araçlar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanabilecektir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde ise 1. Sınıf olup Kamyonet, Panelvan ve van tipinde olan araçların kullanmalarındaki yasak devam etmektedir, bu araçlar haricindeki 1. Sınıf araçlar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü kullanabilecektir.
  • 2. Sınıf Araç olup, ruhsatında Kamyonet, Otomobil yazan araçlar ile ruhsatında Karavan yazan araçlar ise sadece Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanabilecektir. Bu araçların 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü kullanmalarındaki yasak devam etmektedir.
  • 2. Sınıf, 3. Sınıf, 4. Sınıf ve 5. Sınıf araç olup, ruhsatında Kamyon, Otobüs (Tüm yolcu servis araçları, Toplu Taşıma Araçları, Turizm, Okul, İETT ve Özel Halk Otobüsü, Otobüs A.Ş., Taksi dolmuş vb. hariç) Tır ve Çekici yazan araçlara Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde uygulanan yasaklar devam etmektedir. Bu araçların Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.

 

İade Dilekçesi Örneği İçin Tıklayınız:  http://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/tahsilatb11_ek.pdf

 

Bu çalışma, Kula Hukuk Bürosu tarafından hazırlanmış olup, yazının başka mecralarda yayınlanması, konu hakkında detaylı bilgi ve sorularınız için [email protected] e-posta adresine ulaşabilir veya 0232 435 06 04 numaralı telefondan arayabilirsiniz.

İlgili Yayınlar
  • Borçtan Kurtulma
  • Kira Tespit Davası
  • Menfi Tespit Davası
  • 30.04.2021 Tarihli, Çeklerde İbraz Sürelerinin Uzamasına Dair Değerlendirme
  • İnternetten Satışlar Hakkında
  • Koronavirüs (COVID-19) Sebebiyle Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmelerine Etkisi