Güven Damgası Nedir?

Güven Damgası Nedir?

Online satışların her geçen gün daha da arttığı günümüz tüketici dünyasında, tüketicilere kılavuzluk adına, kamu eliyle bazı düzenlemeler yapılmaya devam ediliyor. Bu noktadaki son gelişmelerden biri de e-ticaret siteleri için getirilen ”Güven Damgası” olmuştur.

E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan tüketicilerin haklarını koruması konusunda, tüketici hakem heyetleri, tüketici mahkemeleri gibi adli ve idari kolaylıklar yanında, işlem anında da tüketiciye yardımcı olabilecek bir ön koruma diyebileceğimiz Güven Damgası sayesinde, tüketicilerin alışveriş yaptığı e-ticaret sitelerinin yazılımsal anlamda güvenliğinin iyi bir seviyede tutulmasının amaçlandığı görülüyor.

Hukuki Düzenleme

Resmî Gazete’nin 6 Haziran 2017 tarihli nüshasında yayınlanan Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ ile e-ticaret siteleri için yeni bir sisteme geçilmiştir.

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’deki tek güven damgası sağlayıcı olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni yetkilendirmiştir.

Güven damgası; Asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya verilen elektronik işaret olarak tanımlanmıştır.

Güven damgasının işlevi açık bir şekilde bu site de ‘’asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standardının” varlığına işarettir.

  • Güven damgasının bulunması, TOBB’un ilgili e-ticaret sitesine kefil ya da garantör olduğu anlamına gelmez.
  • Güven damgası, sayfada bulunan mal ya da hizmetlerin kalitesine de garanti olarak yorumlanamaz.
  • Güven damgası, web sayfasında ticareti yapılan mal ya da hizmetin ifasına yahut vaat edilen niteliklerine ilişkin finansal bir güvence olarak da anlaşılamaz.

Güven damgası kullanılan Türkiye’de dahil olmak üzere hiçbir ülkede Güven Damgası Sağlayıcı’nın ilgili web sayfalarına bir garantörlük verildiği şeklinde yorumlanmamaktadır.

2020 Ocak itibariyle Türkiye de güven damgası olan bazı siteler; 

https://www.pttavm.com/

https://www.sahibinden.com/

 

Bilişim hukuku, e-ticaret hukuku, mesafeli sözleşmeler, kişisel verilerin korunması, içerik ve yer sağlayıcılığı gibi alanlarda daha fazla bilgi edinmek ve hukuki danışmanlık almak veya hukuki haklarınızı öğrenmek isterseniz, [email protected] e-posta adresinden veya 0232 435 06 04 nolu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

İlgili Yayınlar
  • Hukuk Check Up
  • Anonim Şirketlerde Ortaklıktan Çıkma ve Çıkarılma
  • Yatırımcılar İçin İzmir Serbest Bölgeler Rehberi
  • Moritanya ve Türkiye Arasında İşbirliği Anlaşması
  • Koronavirüs (COVID-19) Salgınına Karşı İşletmelere Sağlanan Destekler
  • Sözleşmeli Avukat Bulundurma Zorunluluğu