Kaza Tespit Tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı, trafikte en az iki aracın yalnız maddi hasarlı bir kazaya karışmaları sonucu, tarafların anlaşarak sigorta şirketi ya da polise gerek kalmadan, aralarında düzenlemiş olduğu tutanaktır.

Hukuki uyuşmazlığı gidermeye yardımcı olacak Kaza tespit tutanağındaki yukarıda verilen bilgiler, olayın oluş şekli, tarafların kusurları vs. yanlış yazılmışsa tarafların kaza tespit tutanağına itiraz etmeleri mümkündür. İtiraz Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılmalıdır.

Bilindiği gibi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren yalnız maddi hasara yol açan trafik kazalarında kazaya karışan taraflar aralarında anlaşarak tutanak tutmakta ve bu tutanaklar ile sigorta şirketlerine, hasarlarının ödenmesi için başvurabilmektedirler. 

Sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalardan sonra kazaya karışan diğer sürücü veya sürücülerle kazanın oluş şeklinin tutanak ile tespitinde anlaştığınız taktirde doldurulacaktır. Doldurulan form bütün sürücüler tarafından imzalanacak ve bütün sürücülerin,

  • Ehliyet fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Trafik sigortası poliçesi fotokopisi forma eklenecektir.

Kazaya ilişkin bilgiler, sigorta şirketleri tarafından, kısaca Tramer olarak adlandırılan trafik sigortaları bilgi merkezine yüklenmekte ve kusur dağılımları bu tutanaklara göre yapılmaktadır. 

Doldurduğunuz kaza tespit tutanağının geçerli olabilmesi için kazaya karışan tüm araç sahiplerinin tutanağa imza atması gerekir. 

Her türlü tutanağın olduğu gibi, kaza tesbit tutanaklarının da aksinin kanıtlanması mümkündür. Tanıklar, tutanak içeriği ile farklı anlatımlarda bulunduğunda kaza tutanakları itibarını kaybeder.

Trafik polisleri sadece, kazanın meydana geliş biçimi, yol ve hava koşulları, araçların teknik durumlarını belirlemekle yetinmek zorundadırlar. 8/8 üzerinden dağıtılan kusur bölümü varsa, bu bölüm yok sayılacaktır."

Gerek cezada gerek hukukta trafik polisince veya Jandarmaca düzenlenmiş tutanaklar bilirkişi raporu olarak kabul edilemez. " 2 CD 14.6.1995 5638/7229

Söz konusu tarih itibariyle anılan madde çerçevesinde sigortalılarca 5 günlük süre içinde itiraz hakkının kullanılmadığı veya itiraz hakkı kullanılmış olup talebin karşılanmadığının değerlendirildiği durumlarda, sigortalıların kusur oranına ilişkin itirazlarının özel hukuk yollarına başvurulmak suretiyle çözülmesi gerekmektedir.

Örnek Kaza Tespit Tutanağı;

** Bu çalışma, Kula Hukuk Bürosu tarafından müvekkillerini bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Kaynak gösterilmeden kullanıma muvafakatimiz bulunmamaktadır. Görüş ve önerileriniz için [email protected] adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Yayınlar
  • Borçtan Kurtulma
  • Kira Tespit Davası
  • Menfi Tespit Davası
  • 30.04.2021 Tarihli, Çeklerde İbraz Sürelerinin Uzamasına Dair Değerlendirme
  • İnternetten Satışlar Hakkında
  • Koronavirüs (COVID-19) Sebebiyle Alınan Tedbirlerin Kira Sözleşmelerine Etkisi