Bankaya Para Yatırma Yolu ile Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Bankaya Para Yatırma Yolu ile Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Bankaya Para Yatırma Yolu İle Türk Vatandaşlığının Kazanılması Şartları

Banka mevduatı ile Türk vatandaşlığı kazanımı, istisnai yoldan Türk vatandaşlığı kazanma yollarından biridir. En az 500.000 USD veya karşılığı döviz tutarında mevduatın Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırılması, yatırılan mevduatın en az 3 yıl süre ile banka nezdinde bulunan hesapta tutulacağına ilişkin taahhütte bulunulması, gerçekleştirilen yatırımın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından uygun bulunması şartlarının sağlanmasıyla Türk vatandaşlığı kazanılabilir. Bu uygunluk belgesinin alınabilmesi için yabancının mevduatı yatırmış olduğu bankaya sunacağı mevduatın 3 yıl süre ile bankada tutulacağına ve yatırım yoluyla vatandaşlık kazanma talebi bulunduğuna dair imzalı beyanı ve yabancının adresi ve iletişim bilgileri gerekmektedir. Gayrimenkul satın alımı yoluyla vatandaşlık başvurusunun aksine Suriye uyruklu yabancılar bankaya para yatırma yoluyla vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

Kimler Başvuru Yapabilir?

Mevduat yatırma yoluyla vatandaşlık başvurusu yabancı gerçek kişiler tarafından yapılabilir. Ancak Türk bankaları bazı ülke vatandaşları için banka hesabı açmamaktadır. Banka hesabı açabilecek kişileri güncel olarak öğrenmek için büromuzla iletişime geçebilirsiniz. 

Ailem İçin De Başvuru Yapabilir Miyim?

Mevduat yatırma yoluyla vatandaşlık başvurusu yapan kişilerin eşleri ve ergin olmayan çocukları da bu yolla vatandaşlık kazanabilir. 

3 Yıl Dolmadan Yatırdığım Parayı Çekebilir Miyim?

Evet 3 yıllık süre dolmadan yatırdığınız parayı tekrar çekebilirsiniz ancak 500.000 USD ya da karşılığı miktarın bankadan çekilmesi durumunda başvurunuz reddedilecektir. Vatandaşlığın halihazırda kazanılmış olması halinde ise vatandaşlığınız iptal edilecektir. Yeniden bu yolla başvuru yapmak istediğinizde ise önceki başvurunuz için geçen süre dikkate alınmayacak, 3 yıllık süre yeniden başlayacaktır. 

Başvuru Yapmak İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

  • Başvurusu Yapılacak Tüm Kişilerin Pasaportları
  • Biyometrik Fotoğraf
  • Medeni Hal Belgesi
  • Doğum Belgesi veya Nüfus Kayıt Örneği
  • Hizmet Bedelinin Maliye Veznesine Yatırıldığına Dair Makbuz

Uygunluk Belgesi Nedir?

Türkiye’de mevduat hesabı açmak suretiyle vatandaşlık kazanmak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan uygunluk belgesi alınmalıdır. Bu uygunluk belgesinin alınması için ise yabancının mevduatı yatırmış olduğu bankaya sunacağı mevduatın 3 yıl süre ile bankada tutulacağına ve yatırım yoluyla vatandaşlık kazanma talebi bulunduğuna dair imzalı beyanı ve yabancının adresi ve iletişim bilgileri gerekmektedir. 

 

** Bu çalışma, Kula Hukuk Bürosu tarafından müvekkillerini bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Kaynak gösterilmeden kullanıma muvafakatimiz bulunmamaktadır. Görüş ve önerileriniz için [email protected] adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Yayınlar
  • Türkiye'de Turizm Yatırımı
  • Bankaya Para Yatırma Yolu ile Türk Vatandaşlığının Kazanılması
  • Yabancıların Türkiye'de Şirket Kurması
  • Yabancıların Türkiye’de Taşınmaz Satın Alması ve Satması
  • Yabancıların Yurtdışından Altın Getirmesi Mümkün Mü?
  • Türk Vatandaşlığının Yatırım ve Mevduat Getirme Yoluyla Kazanılması